W czwartek 16 lipca Concordia Design oficjalnie zainaugurowała swoją działalność. W przebudowanej i rozbudowanej kamienicy na Wyspie Słodowej powstało centrum kreatywności i biznesu z inkubatorem dla młodych firm i start-upów, przestrzenią co-workingową i otwartą strefą kulinarną na parterze budynku.
– Jestem przekonany, że to będzie nowa wizytówka Wrocławia. Ten projekt ma nie tylko europejski, ale wręcz światowy potencjał. Nie ma zbyt wielu takich miejsc, łączących w sobie tradycję i nowoczesność. Do tej pory nie mieliśmy w naszym mieście tego typu wielofunkcyjnej przestrzeni – mówił podczas otwarcia prezydent Wrocławia Jacek Sutryk.
Zgodnie z zapowiedziami inwestora, Concordia Design ma być nowoczesnym centrum kreatywności i biznesu, miejscem integrującym i aktywizującym lokalną społeczność oraz środowiska kreatywne Wrocławia.
– Stworzyliśmy tu HUB dla biznesu, łącznie około 400 miejsc do pracy, chcemy wspierać przedsiębiorców. Działają już: coworking, biura dla firm, a także centrum konferencyjne. Otwieramy taras na dachu i część gastronomiczną. Chcemy wprowadzać więcej animacji na całą wyspę – mówiła Ewa Voelkel-Krokowicz, CEO Concordia Design.
Inwestycja na Wyspie Słodowej kosztowała ponad 46 mln zł, z czego blisko 16 mln stanowi dofinansowanie z Unii Europejskiej.
Ruszają nowe bary i restauracje na Wyspie Słodowej
Budynek na Wyspie Słodowej działa od 1 kwietnia. Z kolei od 16 lipca dla wszystkich dostępne będą dwa nowe bary.
– Otwarcie baru „DOJUTRA”, strefy kulinarnej z przepięknym muralem Alicji Białej, a także wyjątkowej przestrzeni na tarasie, to dla nas bardzo ważny moment. Dzięki nim nasza inwestycja stanie się miejscem spędzania wolnego czasu dla mieszkańców i turystów. Jesteśmy przekonani, że każdy znajdzie tu coś dla siebie – podkreśla Ewa Voelkel-Krokowicz.
Po otwarciu bar „DOJUTRA” będzie czynny od godz. 10, natomiast bar „Słodowa na Dachu” od godziny 12. W weekendy na tarasie na dachu będzie odbywał się cykl imprez „Figle” w klimacie elektroniczno-house’owym.
– Taras z największą zieloną ścianą w Polsce zachwyca chyba wszystkich, którzy go odwiedzają. Myślę, że to może być dla Wrocławia nowe bardzo rozpoznawalne i ważne miejsce – zaznacza Ewa Voelkel – Krokowicz.
W kolejnym tygodniu w Concordia Design zostanie otwarta strefa restauracyjna „Słodowa” – ulokowana na parterze, w przeszklonej przestrzeni od strony wyspy. Jej charakterystycznym elementem jest ogromny, ponad 500-metrowy mural autorstwa Alicji Białej.
Strefę restauracyjną będzie prowadziła ekipa przedsiębiorców, która stworzyła znane i lubiane miejsca we Wrocławiu – m.in. beach bary Formę Płynną i Prosto z Mostu, restaurację Nafta czy kluby Poziom 1 oraz Ciało. W jednym miejscu będą działać trzy koncepty gastronomiczne z różnymi propozycjami: od street foodu hawajsko-azjatyckiego, przez piekarnię ze śniadaniami w stylu hiszpańskim aż po bistro z kuchnią polską.
– Chcemy, by „Słodowa” przenikała się otaczającym ją terenem zielonym, dlatego gościom zaoferujemy także zestaw piknikowy. Będą mogli zabrać koszyk z naszymi produktami i zjeść go na kocu w dowolnym miejscu na Wyspie – podkreśla Maciej Modliński, jeden ze współtwórców „Słodowej”
Przypomnijmy, że pierwsze plany nowego właściciela kamienicy na Wyspie Słodowej poznaliśmy jesienią 2017 roku, tuż po rozstrzygnięciu przetargu na sprzedaż budynku. Z kolei jesienią 2018 roku inwestor zaprezentował szczegóły koncepcji architektonicznej, wraz z wizualizacjami.
Nie wszystkim jednak przypadła ona do gustu. Stowarzyszenie Wyspa Słodowa 7 wystosowało petycję (podpisało się pod nią kilka tysięcy wrocławian), sprzeciwiającą się inwestycji w takiej formie. Wiosną 2019 roku poznaliśmy nieco zmodyfikowany projekt inwestycji. Najważniejszą zmianą było otwarcie dachu kamienicy.