W czwartek 16 lipca Concordia Design oficjalnie zainaugurowała swoją działalność. W przebudowanej i rozbudowanej kamienicy na Wyspie Słodowej powstało centrum kreatywności i biznesu z inkubatorem dla młodych firm i start-upów, przestrzenią co-workingową i otwartą strefą kulinarną na parterze budynku.

Jestem przekonany, że to będzie nowa wizytówka Wrocławia. Ten projekt ma nie tylko europejski, ale wręcz światowy potencjał. Nie ma zbyt wielu takich miejsc, łączących w sobie tradycję i nowoczesność. Do tej pory nie mieliśmy w naszym mieście tego typu wielofunkcyjnej przestrzeni – mówił podczas otwarcia prezydent Wrocławia Jacek Sutryk.

Zgodnie z zapowiedziami inwestora, Concordia Design ma być nowoczesnym centrum kreatywności i biznesu, miejscem integrującym i aktywizującym lokalną społeczność oraz środowiska kreatywne Wrocławia. 

Stworzyliśmy tu HUB dla biznesu, łącznie około 400 miejsc do pracy, chcemy wspierać przedsiębiorców. Działają już: coworking, biura dla firm, a także centrum konferencyjne. Otwieramy taras na dachu i część gastronomiczną. Chcemy wprowadzać więcej animacji na całą wyspę – mówiła Ewa Voelkel-Krokowicz, CEO Concordia Design.

Inwestycja na Wyspie Słodowej kosztowała ponad 46 mln zł, z czego blisko 16 mln stanowi dofinansowanie z Unii Europejskiej. 

Ruszają nowe bary i restauracje na Wyspie Słodowej

Budynek na Wyspie Słodowej działa od 1 kwietnia. Z kolei od 16 lipca dla wszystkich dostępne będą dwa nowe bary.

Otwarcie baru „DOJUTRA”, strefy kulinarnej z przepięknym muralem Alicji Białej, a także wyjątkowej przestrzeni na tarasie, to dla nas bardzo ważny moment. Dzięki nim nasza inwestycja stanie się miejscem spędzania wolnego czasu dla mieszkańców i turystów. Jesteśmy przekonani, że każdy znajdzie tu coś dla siebie – podkreśla Ewa Voelkel-Krokowicz.

Po otwarciu bar „DOJUTRA” będzie czynny od godz. 10, natomiast bar „Słodowa na Dachu” od godziny 12. W weekendy na tarasie na dachu będzie odbywał się cykl imprez „Figle” w klimacie elektroniczno-house’owym.       

Taras z największą zieloną ścianą w Polsce zachwyca chyba wszystkich, którzy go odwiedzają. Myślę, że to może być dla Wrocławia nowe bardzo rozpoznawalne i ważne miejsce – zaznacza Ewa Voelkel – Krokowicz.

W kolejnym tygodniu w Concordia Design zostanie otwarta strefa restauracyjna „Słodowa” – ulokowana na parterze, w przeszklonej przestrzeni od strony wyspy. Jej charakterystycznym elementem jest ogromny, ponad 500-metrowy mural autorstwa Alicji Białej.

Strefę restauracyjną będzie prowadziła ekipa przedsiębiorców, która stworzyła znane i lubiane miejsca we Wrocławiu – m.in. beach bary Formę Płynną i Prosto z Mostu, restaurację Nafta czy kluby Poziom 1 oraz Ciało. W jednym miejscu będą działać trzy koncepty gastronomiczne z różnymi propozycjami: od street foodu hawajsko-azjatyckiego, przez piekarnię ze śniadaniami w stylu hiszpańskim aż po bistro z kuchnią polską.

Chcemy, by „Słodowa” przenikała się otaczającym ją terenem zielonym, dlatego gościom zaoferujemy także zestaw piknikowy. Będą mogli zabrać koszyk z naszymi produktami i zjeść go na kocu w dowolnym miejscu na Wyspie – podkreśla Maciej Modliński, jeden ze współtwórców „Słodowej”

Przypomnijmy, że pierwsze plany nowego właściciela kamienicy na Wyspie Słodowej poznaliśmy jesienią 2017 roku, tuż po rozstrzygnięciu przetargu na sprzedaż budynku. Z kolei jesienią 2018 roku inwestor zaprezentował szczegóły koncepcji architektonicznej, wraz z wizualizacjami.

Nie wszystkim jednak przypadła ona do gustu. Stowarzyszenie Wyspa Słodowa 7 wystosowało petycję (podpisało się pod nią kilka tysięcy wrocławian), sprzeciwiającą się inwestycji w takiej formie. Wiosną 2019 roku poznaliśmy nieco zmodyfikowany projekt inwestycji. Najważniejszą zmianą było otwarcie dachu kamienicy.