Ponad 30 restauracji ze stolicy Dolnego Śląska i najbliższych okolic naszego miasta znalazło się w najnowszej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau. Sprawdźcie, odwiedzenie których miejsc na kulinarnej mapie Wrocławia rekomendują eksperci.

fot. mat. prasowe

O słynnym, kulinarnym przewodniku Michelin słyszało w Polsce wiele osób. Przewodnik Gault&Millau, który powstał we Francji ponad 50 lat temu, nie jest może u nas aż tak rozpoznawalny, ale z roku na rok jego renoma rośnie. Zwłaszcza, że od 2015 roku wydawana jest także polska edycja, przybliżająca najlepsze restauracje w kraju oraz polecająca najciekawsze lokalne produkty.

Każdego roku zespół kilkunastu całkowicie anonimowych inspektorów skrupulatnie ocenia około tysiąca miejsc w Polsce. Do przewodnika trafia mniej niż połowa i są to – jak podkreślają autorzy publikacji – prawdziwe „perły gastronomiczne”.

Premiera Żółtego Przewodnika Gault&Millau 2018

W poniedziałek 27 listopada we Wrocławiu, podczas uroczystej gali w Narodowym Forum Muzyki, premierę miał Żółty Przewodnik Gault&Millau 2018.

– Żółty Przewodnik rozwija się wraz z polską gastronomią, a polska gastronomia rozwija się wraz z Żółtym Przewodnikiem. W tym roku rekomendujemy już niemal 600 restauracji. Wśród szefów pojawiło się wiele nowych twarzy. Umacnia się trend lokalności i renesansu rdzennie polskich inspiracji. Zdecydowaliśmy się od tego roku porzucić rekomendację hoteli, a skupić na poszerzaniu listy produktów regionalnych i lokalnych inicjatyw targowych. Niebawem natomiast wprowadzimy kategorię POP – polecania miejsc mniej formalnych, bardziej rozrywkowych, jednak uwodzących jakością i wdziękiem konceptu – tłumaczy Justyna Adamczyk, redaktor naczelna przewodnika Gault&Millau w Polsce.

Wręczono także nagrody najlepszym szefom kuchni w Polsce – w pięciu kategoriach. Szefem Roku został Witold Iwański, szef kuchni restauracji Aruana w hotelu Narvil w Serocku.

– Polska gastronomia rozwija się jak nigdy przedtem. Pojawiła się grupa młodych, ambitnych, piekielnie utalentowanych i nieustraszonych szefów. Już niedługo to oni zawładną naszymi kulinariami i wywrócą utarty porządek rzeczy. Nadchodzi nowe, rześkim krokiem. I to nowe zapowiada się naprawdę znakomicie! – podsumowuje wybór tegorocznych laureatów Justyna Adamczyk.

fot. mat. prasowe

Najlepsze restauracje we Wrocławiu

Wśród 580 restauracji, wyróżnionych w czwartej polskiej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau, 32 to lokale z Wrocławia lub najbliższych okolic naszego miasta. Można je znaleźć na stronach od 383 do 400 przewodnika, a także na poniższej infografice, wraz z przyznaną przez autorów publikacji punktacją (maksymalna nota to 20 punktów).