Rusza Restaurant Week! Dziś odbywają się pierwsze restauracyjne doświadczenia w ramach tego święta smakoszy. Jeśli chcielibyście skorzystać z oferty podczas weekendu musicie się pospieszyć – w niektórych restauracjach zostały pojedyncze miejsca.

Wiosenna edycja Restaurant Week potrwa do 10 kwietnia. Specjalnie na Festiwal restauracje przygotowały unikalne menu #SpozaKarty. W cenie 59 zł na wszystkich Gości czeka 3-daniowe menu oraz – do wyboru – festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic lub mocktail Kinley Yuzu. Co więcej – na stronie RestaurantWeek.pl na każdego Gościa czeka kod rabatowy 15 zł w oknie płatności na końcu rezerwacji (kod przeznaczony tylko do płatności Visa). Gdzie można zjeść we Wrocławiu? Jakie restauracje debiutują w tej edycji?

Włochy, Azja i najlepsza kuchnia polska

Wszysci ci, którym marzy się kulinarna podróż po słonecznych Włoszech, mogą zarezerwować stolik w Brusco, Fancy lub Trattoria del Mercato. Włochy to przecież nie tylko pizza i makarony. lecz także arancini, gnocchi, panouzzo, ravioli, risotto, porchetta, cannoli. Dania kuchni włoskiej w najwspanialszym wydaniu. Restauracje zlokalizowane nie tylko w centrum miasta, ale także na jego obrzeżach, co na pewno spodoba się tym, którzy nie lubią stać w korkach i szukać miejsca do zaparkowania.

W kulinarną podróż do Azji zabiorą Was szefowie kuchni w restauracjach takich jak Maiko, India Concept, Phathathai, See Sea, Szajnochy 11 czy 7 Samurajów. W menu znajdziecie m.in. zupę miso, tatar z okonia i langustynek, bułeczki bao, Maial Kofta, indyjskie klopsiki czy sushi, a na deser cremoso czekoladowe oraz perełki tapioki w mleczku kokosowym.

W gronie restauracji biorących udział w Festiwalu jak zawsze są debiutanci. Dwa zupełnie różne miejsca. Dwa oblicza kuchni polskiej i wrocławskiej. Obydwa położone w sercu miasta, kilka kroków od wrocławskiego Rynku. W restauracji IDA kuchnia i wino w festiwalowym menu spróbujecie: chleb w jajku, gołąbki oraz Kogel Mogel. Miejsce to szanuje tradycję oraz smaki znane z dzieciństwa, które podaje w nowoczesnej formie. W Browarze Stu Mostów (firmowa restauracja browaru)  spróbujecie pierogów z rakami lub z królikiem, pstrąga lub gęsie żołądki, a na deser sernik podany z kruszonką i rabarbarem.

Pomysł na weekend? Trzeba się pospieszyć!

Aby uczestniczyć w wydarzeniu w weekend należy się pospieszyć – w najpopularniejszych restauracjach wszystkie opcje weekendowe są już niedostępne. Wyprzedana jest np. wspomniana IDA (zostały pojedyncze godziny w weekend 9-10 kwietnia), ORZO (zostało ostatnie kilkanaście miejsc na cały festiwal) czy Rumbar Nasyp (kilkanaście miejsc w tygodniu). Są także lokale, gdzie zapiszemy się bez problemu – o swoją wizytę nie muszą się martwić fani Pumo di Puglia (restauracja zaprasza na dania kuchni śródziemnomorskiej), SeeSea (jako danie główne proponują ramen lub burgera z wołowiną i kalmarem) czy Do Sopotu Cocktails&Food (risotto truflowe i tagliata di petto d’anatra).

W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta. Po raz pierwszy Goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie. W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można rezerwować na stronie Festiwalu lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 23 marca – 10 kwietnia 2022

Foto główne: Phathathai