Czy może być lepsza okazja, aby odwiedzić wykwintne restauracje i wypróbować popisowych dań w nowych lub nieznanych nam jeszcze lokalach? W Restaurant Week Wrocław 2017 weźmie udział 25 najlepszych restauracji. Choć jubileuszowa edycja popularnego festiwalu odbędzie się dopiero od 20 do 31 października, już teraz możecie przeglądać menu restauracji. Osoby, które wykupiły opcję wcześniejszej rezerwacji, mogą zamówić stolik już dziś, a wszyscy inni goście – od środy 27 września.

Restaurant Week Wrocław 2017 Menu Korba

KORBA to jeden z lokali uczestniczących w Restaurant Week Wrocław 2017. Fot. strona restauracji

Szykuje się prawdziwa kulinarna uczta! Przez 12 dni najlepsze restauracje we Wrocławiu będą zaskakiwać gości wyszukanym połączeniem potraw – w niecodziennej cenie. Na liście miejsc nie brakuje takich o których możecie słyszeć po raz pierwszy. To cała gama smaków, między innymi kuchnia śródziemnomorska i skandynawska, afrykańska i azjatycka, arabska i żydowska, nawet z tak odległych zakątków jak Nowa Zelandia, Argentyna i Nepal. Menu będzie zaproponowane zarówno w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej.

Trzydaniowa uczta podczas Restaurant Week Wrocław 2017

Szefowie kuchni szykują specjalne popisowe dania. Festiwalowe menu każdej restauracji składa się z przystawki, dania głównego i deseru. Choć przysmaki serwowane przez poszczególne lokale możecie sprawdzić na naszej mapie, znajdzie się też miejsce na kulinarną niespodziankę – aperitif podawany z okazji 10. jubileuszowej edycji Restaurant Week Wrocław 2017 Wrocław.

Za całość zapłacimy 49 złotych – niezależnie od restauracji i tego, czy wybieramy dania mięsne czy menu wegetariańskie. Nasza kulinarna uczta potrwa 90 minut. Stolik rezerwujemy dla określonej liczby osób (minimum dwie) i na konkretną godzinę. Dzięki temu jest to wyśmienity pomysł na południowy lunch, obiad w gronie rodziny czy znajomych lub wieczorną kolację we dwoje.

Restaurant Week Wrocław 2017 Menu

[wpgmza id=”60″]

Coraz więcej Polaków jada w restauracjach

Jubileuszowa edycja jest pierwszą, w której organizatorzy spodziewają się ponad 100 tysięcy gości. Na gości będzie czekać kilkaset wyselekcjonowanych restauracji w 13 miejscach w kraju. Październikowe kosztowanie przysmaków ma podkreślać kulturę świętowania. Coraz częściej chcemy celebrować nasze zawodowe sukcesy czy rodzinne uroczystości, dzieląc je z bliskimi przy stolikach w ulubionej restauracji.

Nic więc dziwnego, że całym kraju jest dwa razy więcej restauracji kelnerskich niż było jeszcze 10 lat temu, a w każdym tygodniu powstają nowe lokale we Wrocławiu. Dane Głównego Urzędu Statystycznego pokazują, że 64% Polaków od czasu do czasu je posiłek na mieście, a tylko 36% – wyłącznie w domu.