Zbliża się VIII edycja Europy na Widelcu. To wielki wrocławski festiwal kulinarny organizowany tradycyjnie na początku czerwca. W tym roku, w związku z ESK, poznamy smaki dotychczasowych Stolic Kultury.
Dwudniową biesiadę poprowadzą znani i lubiani kucharze potrafiący z pasją opowiadać o przygotowywanych przez siebie potrawach – Robert Makłowicz i Piotr Bikont. Wszyscy uczestnicy będą mogli spróbować tradycyjnych wrocławskich potraw. Między innymi hubertówki na trójniaku, makówki, gołąbków babci Karoli czy śląskiego nieba. Wszystko w specjalnie przygotowanych porcjach degustacyjnych w cenie 5 złotych za jedną.
Przepisy na potrawy prezentowane na wrocławskim rynku będzie można znaleźć we „Wrocławskiej książce kulinarnej”. Publikacja stała się jedną z wizytówek Europejskiej Stolicy Kultury 2016. Powstała ona na bazie przepisów, opowieści i anegdot dostarczonych przez mieszkańców Wrocławia i okolicy.
Kulminacja imprezy to sobota, 4 czerwca. W tradycyjnej paradzie miastu zaprezentuje się wielu znakomitych kucharzy. Przygotują oni 36 specjalnych potraw związanych z 16 dotychczasowymi Europejskimi Stolicami Kultury.
Dodatkowymi atrakcjami będą warsztaty przygotowywania specjałów dawnego Wrocławia i warsztaty pieczenia chleba. Oprócz tego dla najmłodszych przygotowano specjalne animacje i naukę ze Staropolanką. Na uczestników czekają też specjalne konkursy z nagrodami.
Wydarzenia okołofestiwalowe potrwają od 1 do 5 czerwca a sama impreza odbędzie się w dniach 3-4 na wrocławskim Rynku. Więcej informacji na temat Europy na Widelcu można znaleźć tutaj.