{"id":5577,"date":"2016-11-17T07:00:42","date_gmt":"2016-11-17T07:00:42","guid":{"rendered":"http:\/\/archiwum.wroclife.pl\/?p=5577"},"modified":"2016-11-17T09:29:07","modified_gmt":"2016-11-17T09:29:07","slug":"zdjecia-ktore-smakuja-wywiad-z-kaszamanna","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/archiwum.wroclife.pl\/nasze-miasto\/kariera-biznes\/zdjecia-ktore-smakuja-wywiad-z-kaszamanna\/","title":{"rendered":"Zdj\u0119cia, kt\u00f3re smakuj\u0105 – wywiad z Kaszamanna"},"content":{"rendered":"

<\/h2>\n

Ich zdj\u0119cia by\u0142y nagradzane w konkursach fotografii kulinarnej, w mediach spo\u0142eczno\u015bciowych maj\u0105 ju\u017c liczne grono fan\u00f3w, a we wrze\u015bniu Karolina i Magda wyda\u0142y swoj\u0105 pierwsz\u0105 autorsk\u0105 ksi\u0105\u017ck\u0119 kulinarn\u0105 pt. Wysmakowane<\/em>. Blog KaszaManna.com to doskona\u0142y dow\u00f3d na to, \u017ce nawet golonka, doprawiona szczypt\u0105 dobrego o\u015bwietlenia i okraszona ciekaw\u0105 stylizacj\u0105, mo\u017ce wygl\u0105da\u0107 fantastycznie.<\/h2>\n

<\/p>\n

\"Kaszamanna\"<\/a><\/p>\n

KaszaManna.com to blog i studio fotografii kulinarnej prowadzone przez Karolin\u0119 Kosowicz i Magdalen\u0119 Raichelt. Dziewczyny pozna\u0142y si\u0119 na wsp\u00f3lnej sesji modowej, a efektem ich tw\u00f3rczej znajomo\u015bci jest niezwykle ciekawy i smakowity blog KaszaManna.com. O powstaniu bloga i o tym, jak \u0142adnie sfotografowa\u0107 kotlet schabowy, rozmawiamy z Karolin\u0105 Kosowicz.<\/p>\n

Jeste\u015b fotografk\u0105 po uczelni ekonomicznej. Magda, zwi\u0105zana wcze\u015bniej z teatrem, obecnie wyk\u0142ada zarz\u0105dzanie \u2013 sk\u0105d zatem wzi\u0105\u0142 si\u0119 blog kulinarny?<\/h3>\n

Pozna\u0142y\u015bmy si\u0119 na sesji modowej, a nasza znajomo\u015b\u0107 z czasem si\u0119 zacie\u015bni\u0142a i przerodzi\u0142a w przyja\u017a\u0144. Blog kulinarny powsta\u0142 przez przypadek \u2013 Magda uwielbia gotowa\u0107, a ja stwierdzi\u0142am, \u017ce w moim fotograficznym portfolio brakuje dobrych zdj\u0119\u0107 kulinarnych. Pocz\u0105tkowo umawia\u0142y\u015bmy si\u0119 u Magdy, ona gotowa\u0142a i stylizowa\u0142a, ja fotografowa\u0142am. Blog powsta\u0142 po to, aby nasze wsp\u00f3lne dzia\u0142ania zyska\u0142y r\u0119ce i nogi, bo skoro ju\u017c przygotowujemy przepisy i fotografujemy potrawy, fajnie by\u0142oby to komu\u015b pokaza\u0107.<\/p>\n

Czyli by\u0142a to przede wszystkim dobra zabawa?<\/h3>\n

Wci\u0105\u017c jest! Ale na pocz\u0105tku blog mia\u0142 by\u0107 motywacj\u0105, aby spotyka\u0107 si\u0119 regularnie i wci\u0105\u017c realizowa\u0107 nowe projekty. To mia\u0142 by\u0107 po prostu bodziec do wsp\u00f3lnej pracy. Na pewno na pocz\u0105tku Kaszy nie mia\u0142y\u015bmy wi\u0119kszego planu biznesowego.<\/p>\n

Kiedy zda\u0142y\u015bcie sobie spraw\u0119, \u017ce KaszaManna to strza\u0142 w dziesi\u0105tk\u0119 i \u017ce to, co robicie, podoba si\u0119 innym?<\/h3>\n

Wyra\u017anym sygna\u0142em, \u017ce to, co robimy, jest fajne, by\u0142y nagrody w Og\u00f3lnopolskim Konkursie Fotografii Kulinarnej, w kt\u00f3rym zdoby\u0142y\u015bmy najpierw drugie, a p\u00f3\u017aniej pierwsze miejsce. Po tym przysz\u0142y coraz bardziej regularne i coraz wi\u0119ksze zlecenia na zdj\u0119cia kulinarne i w\u0142a\u015bnie w ten spos\u00f3b blog kaszamanna.com sta\u0142 si\u0119 studiem fotografii kulinarnej. W tym wszystkim najwi\u0119kszym zaskoczeniem dla nas by\u0142a propozycja od wydawnictwa, aby\u015bmy wyda\u0142y swoj\u0105 w\u0142asn\u0105 ksi\u0105\u017ck\u0119 kucharsk\u0105. Id\u0105c na spotkanie do redakcji do ostatnich chwili s\u0105dzi\u0142y\u015bmy, \u017ce mamy po prostu zrobi\u0107 zdj\u0119cia do czyjej\u015b ksi\u0105\u017cki z przepisami. Okaza\u0142o si\u0119 jednak, \u017ce wydawnictwo chcia\u0142o w\u0142a\u015bnie nas.<\/p>\n

Czyli wydanie ksi\u0105\u017cki kucharskiej nie by\u0142o Waszym planem?<\/h3>\n

Nie, to by\u0142o ogromne zaskoczenie, kt\u00f3re jednak nas dodatkowo utwierdzi\u0142o w przekonaniu, \u017ce fotografia i stylizacja kulinarna to kierunek, w kt\u00f3rym chcemy si\u0119 rozwija\u0107.<\/p>\n

Co w takim razie decyduje o sile Waszego bloga, a w\u0142a\u015bciwie o tym, \u017ce Kaszamanna.com tak \u015bwietnie smakuje czytelnikom?<\/h3>\n

Proste przepisy i zdj\u0119cia. Nasze potrawy s\u0105 \u0142atwe w przygotowaniu, a produkty niezb\u0119dne do ich wykonania mo\u017cna kupi\u0107 prawie w ka\u017cdym sklepie. Z kolei zdj\u0119cia, na kt\u00f3rych je przedstawiamy, maj\u0105 charakter lifestylowy \u2013 przedstawiamy na nich co\u015b wi\u0119cej, ni\u017c tylko talerz i potraw\u0119. Chcemy, \u017ceby na fotografiach co\u015b si\u0119 dzia\u0142o, \u017ceby oddawa\u0142y emocje, kt\u00f3re\u00a0mog\u0105 towarzyszy\u0107 danemu posi\u0142kowi.<\/p>\n

Jak wypracowa\u0142y\u015bcie ten charakterystyczny styl zdj\u0119\u0107?<\/h3>\n

Metod\u0105 pr\u00f3b i b\u0142\u0119d\u00f3w (\u015bmiech). Pierwsze zdj\u0119cia na naszym blogu nie s\u0105 tak dopracowane, jak te najnowsze, jednak \u015bwietnie pokazuj\u0105 drog\u0119, kt\u00f3r\u0105 przesz\u0142y\u015bmy w fotografii kulinarnej. Nie lubimy sztampy i ci\u0105gle szukamy czego\u015b nowego \u2013 na zdj\u0119ciach naszych potraw s\u0105 r\u00f3wnie\u017c nasi najbli\u017csi, a tak\u017ce kot Magdy i m\u00f3j pies. Nasza si\u0142a tkwi w teamie \u2013 rozumiemy si\u0119 \u015bwietnie i dobrze uzupe\u0142niamy \u2013 ja robi\u0119 zdj\u0119cia, Magda gotuje i wsp\u00f3lnie stylizujemy ca\u0142y plan zdj\u0119ciowy. Nie wyobra\u017cam sobie osi\u0105gni\u0119cia takiego efektu w pojedynk\u0119.<\/p>\n

\u0141atwiej jest fotografowa\u0107 ludzi czy jedzenie?<\/h3>\n

(\u015amiech) Jedzenie bywa wdzi\u0119czniejsz\u0105 modelk\u0105, a na pewno znacznie cierpliwsz\u0105. Chocia\u017c nie zawsze \u2013 niekt\u00f3re potrawy s\u0105 k\u0142opotliwe do sfotografowania.<\/p>\n

O ile owoce morza, makarony czy pizza zawsze wygl\u0105daj\u0105 na talerzu \u015bwietnie, o tyle nasze rodzime dania ju\u017c nie zawsze \u2013 czy zatem polska kuchnia jest Twoim zdaniem fotogeniczna?<\/h3>\n

Faktycznie, bigos czy golonka mog\u0105 by\u0107 trudne do sfotografowania, ale wszystko zale\u017cy od sposobu\u00a0podania i stylizacji. Obecnie w fotografii i stylizacji gastronomicznej odchodzi si\u0119 ju\u017c od przesadnie zdobionych potraw okraszonych kleksami balsamico. Prostota zdecydowanie wygrywa, dlatego nawet ten nasz bigos mo\u017cna naprawd\u0119 fajnie ogra\u0107.<\/p>\n

Jak zatem zrobi\u0107 \u0142adne zdj\u0119cie kotleta schabowego?<\/h3>\n

Kotlet schabowy r\u00f3wnie\u017c nale\u017cy do tych mniej fotogenicznych potraw. Na pewno, aby wygl\u0105da\u0142 dobrze na zdj\u0119ciu, powinien by\u0107 mniejszy ni\u017c zazwyczaj, dlatego fotogeniczny kotlet schabowy to raczej taki, kt\u00f3rym si\u0119 nie najemy. Mo\u017cna go przedstawi\u0107\u00a0np. na drewnianej desce w otoczeniu r\u00f3\u017cnych sa\u0142at, kt\u00f3r\u0105 trzyma\u0142by w r\u0119kach m\u0119\u017cczyzna.\u00a0Przygotowuj\u0105c si\u0119 do robienia zdj\u0119\u0107 zastanawiamy si\u0119, kto takie danie m\u00f3g\u0142by zje\u015b\u0107, komu by smakowa\u0142o. Przyk\u0142adowo golonk\u0119, kt\u00f3ra jest raczej \u201em\u0119sk\u0105\u201d potraw\u0105, sfotografowa\u0142y\u015bmy na talerzu, kt\u00f3ry trzyma modelka w koronkowej sukience i z pomalowanymi na czerwono ustami. Efekt by\u0142 przewrotny, ale zdj\u0119cie wysz\u0142o bardzo dobrze.<\/p>\n

Jaka jest przysz\u0142o\u015b\u0107 Kaszy?<\/h3>\n

Obecnie realizujemy przede wszystkim zlecenia fotograficzne dla r\u00f3\u017cnych klient\u00f3w, stylizujemy te\u017c kulinarne plany wideo i to jest przede wszystkim nasza specjalno\u015b\u0107. Na pewno chcemy si\u0119 rozwija\u0107, szukamy ludzi do wsp\u00f3\u0142pracy, zastanawiamy si\u0119 nad rebrandingiem i identyfikacj\u0105 wizualn\u0105 w gastronomii. W tej bran\u017cy jest jeszcze wiele do zrobienia i w tym kierunku chcemy rozwija\u0107 nasze studio oraz bloga.<\/p>\n

Kilka zdj\u0119\u0107 i smak\u00f3w\u00a0z galerii Kaszamanna.com<\/h2>\n\n\t\t