{"id":26182,"date":"2019-07-02T14:09:05","date_gmt":"2019-07-02T12:09:05","guid":{"rendered":"http:\/\/archiwum.wroclife.pl\/?p=26182"},"modified":"2019-07-03T10:45:09","modified_gmt":"2019-07-03T08:45:09","slug":"automatycznie-zapisany-szkicpodroz-widelcem-po-talerzu","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/archiwum.wroclife.pl\/czas-wolny\/automatycznie-zapisany-szkicpodroz-widelcem-po-talerzu\/","title":{"rendered":"Podr\u00f3\u017c widelcem po talerzu"},"content":{"rendered":"\n
Lato bezwzgl\u0119dnie kojarzy si\u0119 z po\u0142udniem. W\u0142ochy, Ba\u0142kany,\nTurcja przywo\u0142uj\u0105 smaki, kt\u00f3re s\u0105 odpowiedzi\u0105 na upalne dni. Aromaty, kt\u00f3re\nokraszaj\u0105 gor\u0105ce s\u0142o\u0144ce nadaj\u0105 mu czaruj\u0105c\u0105 moc. Soki, drinki i owoce wywo\u0142uj\u0105\nw nas rozkapryszony u\u015bmiech. Nie musimy ucieka\u0107 z Wroc\u0142awia, aby poczu\u0107 smaki\n\u015bwiata w ustach, wystarczy przej\u015b\u0107 si\u0119 po mie\u015bcie.<\/p>\n\n\n\n
Kolendra, papryka i ser \u2013 Gruzja<\/p>\n\n\n\n
Gruzini nie ukrywaj\u0105 si\u0119 we Wroc\u0142awiu. Z dnia na dzie\u0144 przybywa\nnowych miejsc gdzie mo\u017cna spr\u00f3bowa\u0107 kaukaskiej kuchni. Czy s\u0105 tam jakie\u015b regu\u0142y,\nchyba nie -jedynie ma by\u0107 obficie i smacznie. We Wroc\u0142awiu mo\u017cemy uda\u0107 si\u0119 pod\nnasyp do lokalu \u201eU Gruzina\u201d (ul. Bogus\u0142awskiego 35), na placu Wolno\u015bci znajduje\nsi\u0119 \u201eChinkalnia\u201d, na Rynku i na ul. Wy\u015bcigowej 2 znajduje si\u0119 \u201eChinkalnia\nRestauracja Gruzi\u0144ska\u201d. <\/p>\n\n\n\n
Kto nie boi si\u0119 je\u015b\u0107 palcami i siorpania powinien zam\u00f3wi\u0107\nchinkali, kt\u00f3re s\u0105 powiedzmy pierogami w kszta\u0142cie sakiewek. Sakiewki z ciasta\nwype\u0142nione s\u0105 mi\u0119sem mielonym (najlepiej baranin\u0105 lub wo\u0142owin\u0105), w czasie\ngotowania wydziela si\u0119 w \u015brodku bulion. Aby zje\u015b\u0107 chinkali, nale\u017cy je chwyci\u0107\nza zwie\u0144czenie, nadgry\u017a\u0107 ciasto, wypi\u0107 s\u0105cz\u0105cy si\u0119 bulion a nast\u0119pnie zje\u015b\u0107 reszt\u0119.\n<\/p>\n\n\n\n
Co jeszcze zje\u015b\u0107 w knajpie gruzi\u0144skiej \u2013 placki chaczapuri.\nJest ich kilka rodzaj\u00f3w, do tego ka\u017cdy region podkre\u015bla wyj\u0105tkowo\u015b\u0107 swojego. Na\nszcz\u0119\u015bcie we Wroc\u0142awiu omin\u0105 nas spory regionalne i mo\u017cemy skupi\u0107 si\u0119 na\njedzeniu tych z mi\u0119sem lub jajkiem czy serem. Te najpopularniejsze to chaczapuri ad\u017caruli<\/em>\njest pod\u0142u\u017cne z serem (solankowym) na wierzchu ma jajko oraz mas\u0142o. Chczapuri\npo megerelsku<\/em> jest z serami. Natomiast z mi\u0119sem jest kubdari<\/em>. W tym\nmiejscu warto wspomnie\u0107 o mi\u0119sku bardzo cz\u0119sto grillowanym z pysznymi sosami\n(ad\u017cika, saciwi czy sacebelia). Wszystkie dania s\u0105 niezwykle aromatyczne z\nwszechobecn\u0105 kolendr\u0105.<\/p>\n\n\n\n Sezam, ciecierzyca czy cha\u0142ka \u2013 Izrael<\/p>\n\n\n\n Kuchnia, kt\u00f3ra jest mozaik\u0105 smak\u00f3w i wp\u0142yw\u00f3w r\u00f3\u017cnych kultur, do tego dochodzi surowy pustynny klimat. Wielkowiekowa tu\u0142aczka r\u00f3wnie\u017c wp\u0142yn\u0119\u0142a na charakter kuchni \u017cydowskiej. We Wroc\u0142awiu mo\u017cemy odnale\u017a\u0107 smaki Jerozolimy czy Tel Awiw w restauracji Sarah na ulicy W\u0142odkowica 5 i Jaffa Bar na Rynku Solnym 14. Na obiad warto wybra\u0107 si\u0119 na ul. W\u0142odkowica a \u015bniadania i wieczorne przek\u0105ski mo\u017cna zje\u015b\u0107 na Rynku Solnym. Kuchnia tego zak\u0105tka \u015bwiata kojarzy si\u0119 z warzywami, lekkimi posi\u0142kami i r\u00f3\u017cnorodnym pieczywem. Nie da si\u0119 pomin\u0105\u0107 humususu i licznych przystawek. Mi\u0119so te\u017c si\u0119 znajdzie\u00a0 – baranina, wi\u0119c mi\u0119so\u017cercy s\u0105 w stanie jako\u015b prze\u017cy\u0107. Oczywi\u015bcie znajd\u0105 si\u0119 te\u017c wsz\u0119dobylskie kurczaki. Zar\u00f3wno wzd\u0142u\u017c rzeki Jordan jaki i we wroc\u0142awskich knajpach mo\u017cna zje\u015b\u0107 szasz\u0142yki z mielonej baraniny, kalmary i ryby. Jaffa to kr\u00f3lestwo warzyw i pieczywa, a po zmroku \u017ar\u00f3d\u0142o kolorowych koktajli.<\/p>\n\n\n\n Ryba, ry\u017c i wodorosty \u2013 Japonia<\/p>\n\n\n\n Czasami mam wra\u017canie, \u017ce w mie\u015bcie jest wi\u0119cej \u201esuszarni\u201d\nni\u017c piekarni. Polacy zakochali si\u0119 w sushi. Rozr\u00f3\u017cniamy wszystkie maki, sahimi\nczy nigiri. S\u0105 to smaki, kt\u00f3re zaskakuj\u0105 i bawi\u0105. We Wroc\u0142awiu wi\u0119kszo\u015b\u0107\nknajpek serwuj\u0105cych sushi jest japo\u0144sko-korea\u0144ska i wyprawa do takiego lokalu\njest jak podr\u00f3\u017c w czasie i przestrzeni. Jednym z najstarszych lokali serwuj\u0105cych\ndania azjatyckie jest Darea na ulicy Ku\u017aniczej 43. Wielbiciele owoc\u00f3w morza\npoczuj\u0105 si\u0119 tu jak w niebie. Zupy z morskimi robaczkami czy dnia g\u0142\u00f3wne\nzaklinaj\u0105 czas i miejsce. W jednej sekundzie zapominamy o schabowym z\nziemniaczkami i ju\u017c na zawsze chcemy delektowa\u0107 si\u0119 kuchni\u0105 z nad Morza Japo\u0144skiego.\n<\/p>\n\n\n\n Natomiast je\u017celi uwa\u017cacie, \u017ce \u015bwinka nigdy nie mo\u017ce spotka\u0107\nsi\u0119 z o\u015bmiornic\u0105 to musicie odwiedzi\u0107 restauracj\u0119 Naru na ulicy Krzyckiej.\nWieprzowina w towarzystwie o\u015bmiornic jest niczym dziwnym na talerzu. Smaki\njakie znajdziecie w tej restauracji potrafi\u0105 zaskoczy\u0107 \u2013 i to pozytywnie, a do tego\nje\u017celi kto\u015b lubi naprawd\u0119 ostre jedzenie znajdzie tu da siebie wiele da\u0144.<\/p>\n\n\n\n Pyszne makarony odnajdziemy we w\u0142oskim zag\u0142\u0119biu na ulicy\nWi\u0119ziennej. W \u015br\u00f3d lokali serwuj\u0105cych dania w\u0142oskie oczywi\u015bcie znajdziemy kultow\u0105\nlodziarni\u0119 Tralala Cafe. Ilo\u015b\u0107 smak\u00f3w lod\u00f3w zaskoczy najbardziej wybredne\npodniebienie, a do tego wszystkie pyszne.<\/p>\n\n\n\n Makaron, pizza i lody \u2013 W\u0142ochy<\/p>\n\n\n\n Wroc\u0142aw rozpieszcza nas daniami i deserami w\u0142oskimi. Ju\u017c\ndawno odkryli\u015bmy, \u017ce ciasto od pizzy nie musi by\u0107 grube niczym dro\u017cd\u017cowiec od\nbabci i \u017ce mozzarella niekoniecznie musi by\u0107 \u017c\u00f3\u0142ta i starta. Nieregularny kszta\u0142t\ncienkiego placka z kilkoma dobrymi sk\u0142adnikami zaspokoi najbardziej wybredne\npodniebienie. Marynka (ul. Kazimierza Wielkiego 39), Tutti Santi (ul. J.\nHallera 52 ) czy Si pod nasypem oferuje pizz\u0119 jak z P\u00f3\u0142wyspu Apeni\u0144skiego. <\/p>\n\n\n\n